Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у посјети НР Кини
Аутор: Властимир Пантић, Посљедња измјена: 23.05.2016 у 14:59

Као чланови делегације Универзитета у Источном Сарајеву, у периоду од 7. до 14. маја 2016. године, у посјети НР Кини боравили су декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић и руководилац Катедре за синологију доц. др Бојана Павловић. У делегацији су још били проф. мр Сандра Ивановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС и Вера Мацура, директор менаџер УИС.

Циљ посјете делегације УИС НР Кини било је изналажење могућности за продубљивање и проширивање досадашње, иначе веома добре, сарадње са Универзитетом у Шандунгу, као и успостављање сарадње са Националном канцеларијом за учење кинеској језика као страног - Ханбан у Пекингу.

Првог дана посјете, делегација је имала разговоре у Ханбану, који је и свјетско сједиште свих Конфуцијевих института (преко 600 широм свијета). Делегација је упознала домаћине са разноврсним пројектима које реализује Катедра за синологију ФФУИС, у вези са учењем кинеског језика и упознавањем с кинеском културом и цивилизацијом, а разматрана је конкретна помоћ коју Ханбан може у том погледу пружити Катедри за синологију.

Осим тога, разматрана је и могућност отварања Конфуцијевог института при Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, који би био значајна база и подршка напорима које улаже Катедра за синологију.

Током посјете Универзитету Технологије у Шандунгу, одржани су састанци са ректором и руководством Универзитета, као и руководствима појединих факултета и академија, гдје су размијењена мишљења о искуствима досадашње сарадње, као и могућностима продубљивања исте. Иначе, Универзитет у Шандунгу је и ове године обезбиједио пет стипендија за једногодишњи студијски боравак студената Филозофског факултета УИС на том универзитету. Такође, разматрани су и конкретни планови и могућност њихове реализације у наредном периоду, попут заједничког учешћа у међународним пројектима, узајамно гостовање предавача, сарадња у публикацијама факултета, увођења часова српског језика на Факултету за језик, књижевност и медије Универзитета у Шандунгу и слично.

Делегација је посјетила и студенте Филозофског факултета који тренутно бораве на усавршавању на Универзитету у Шандонгу и увјерила се у добре услове њиховог смјештаја и боравка на овој високошколској установи.

Љубазни домаћини омогућили су делегацији УИС и посјету Конфуцијевом родном граду Ћи Фу, гдје се налази и његов гроб, као и Кинеском зиду.